Elérhetőségek

kisMarci Apartman

Cím: 9400 Sopron,
Lehár Ferenc utca 1/a
Telefon: 36302159726
E-mail: kistamasmarton@gmail.com


Látnivalók


Egyedülállóan ódon hangulatú óváros

Sopron belvárosa páratlannak számít Magyarországon. Mai napig fennmaradt középkori utcaszerkezete, zömében barokk stílusú, régi épületei szinte sértetlenül vészelték át az elmúlt évszázadok pusztításait.

Sopron rövid története

A város bővelkedik jelzőkben: a hűség, a szabadság, a kékfrankos városa, a Nyugat kapuja. Az óvárosban szinte minden épületműemlék, egészen a római kortól találunk itt történelmi emlékeket.

Sopron 1277-ben kapta meg a szabad királyi városi jogokat, a középkori Magyarország egyik legfontosabb és leggazdagabb városának számított. A török időkben Pozsony mellett az osztrák uralom alatt álló Magyarország egyik központja volt.

A török pusztítások a várost meglepően elkerülték, azonban 1676-ban egy nagy tűzvészben a város házainak zöme elpusztult, az ezt követő újjáépítések során alakult ki a ma is látható barokk arculat.

A trianoni békeszerződés után a város és környéke hovatartozásának sorsáról népszavazásban döntöttek, így került vissza Magyarországhoz a zömében németek lakta Sopron is. Azóta nevezik Sopront a hűség városának.

Sopron a rengeteg műemlék és a gyönyörű természeti környezetnek köszönhetően jelentős idegenforgalommal bír, azonban ennek ellenére a város sokszor meglepően csendes, napnyugta után pedig meglehetősen kihalt, minimális szórakozási lehetőséget kínálva csupán.

A látnivalókban gazdag belváros nagyon kompakt, gyalog könnyen bejárható, a néhány távolabb eső célpont pedig akár rövid sétával, vagy a helyi tömegközlekedéssel egyszerűen megközelíthető. Autóval legkönnyebben a belvárost határoló Várkerület fizető parkolóiban tudunk megállni.

Séta a városban

A Fő tér és környéke

A gépjárműforgalomtól elzárt Fő téren találhatók a város legérdekesebb műemlékei.

A város legjellegzetesebb épülete a Tűztorony alatt jutunk be a térre, a várossal való ismerkedésünket legcélszerűbb itt kezdeni.

A barokk Fő tér közepén találjuk hazánk egyik legszebb és legrégibb Szentháromság-szobrát 1701-ből.

A téren szinte mindegyik épületet érdemes szemügyre vennünk, itt található Magyarország egyik leggazdagabb antik bútor- és dísztárgy-gyűjteménye a Storno család egykori otthonában, de a közeli Fabricius ház régészeti, helytörténeti kiállításai is érdekesek, de a Polgári lakások c. tárlatért érdemes inkább meglátogatni.

Még két speciális érdeklődést kiváltó múzeumot találunk a téren, a templommal szemben, a Templom utca elején a volt Esterházy-palotában berendezett nagyszabású, színvonalas Központi Bányászati Múzeumot, ahol csodás ásványok, köztük aranyrögök, számos működő modell, rekonstruált bányabelsők teszik szemléletessé a magyarországi bányászat történetét, és a Patika Múzeumot, egy kicsi, de annál érdekesebb kiállítással, amely az évszázadok óta gyógyszertárként funkcionáló házban kapott helyet.

A téren áll Sopron egyik legértékesebb műemléke a gótikus stílusú bencés (volt ferences) templom, a Kecske-templom, és a mellette lévő egykori kolostor, amelyben az ország legszebb gótikus termének tartott középkori káptalanterem található.

A Belváros

A Fő térről kiinduló négy csendes utca alkotja tulajdonképpen a belváros egészét, mindegyikben sűrűn sorakoznak a hangulatos, ódon házak. A Templom utca vezet ki az óváros szélén lévő parkosított nagy Széchenyi térre, ahol kitűnő cukrászdákat, kávézókat, gyorséttermeket találunk. Az Új utcában találjuk az egyik legrégebbi zsidó imahelyet Európában, az Ó-Zsinagógát.

Az Új utca a hangulatos Orsolya térre vezet, amelynek névadója az itt található orsolyita templom és rendház, közepén a felújítottMária-kúttal.

A Szent György utcában találjuk a feltűnő, piros-fehér homlokzatú barokk stílusú soproni dómot, a Szent György templomot.

Látnivalók a Belvároson kívül

 A központtól alig tízperces sétára északra található Sopron másik jelentős egyházi emléke, a gótikus Szent Mihály templom és a mellette lévő Szent Jakab kápolna.

Útközben a Szent Mihály utca 9. szám alatt lévő népies barokk stílusú Két Mór házra mindenképpen vessünk egy pillantást.

A történelmi emlékek, kiállítások után (helyett) érdemes kisebb-nagyobb sétákat tenni a délre fekvő Soproni-hegységben. A város dombokra felkúszó villanegyedét hívják Lövéreknek, itt található a városi uszoda és több színvonalas szálloda is.

Amennyiben csak kisebb sétát szeretnénk, a Károly-kilátót válasszuk, esetleg a még közelebb magasodó Sörházdombi kilátót.

A Lövérekben találjuk a város és a régió legbizarrabb látnivalóját az ún. Bolond várat, hivatalos nevén Taródi várat, amely természetesen nem igazi vár, hanem egy érdekes ember valóra vált groteszk agyszüleménye.

Forrás: http://kirandulastippek.hu/sopron-es-kornyeke/sopron

További fotókért kattintson az alábbi képre:

 
Vissza az előző oldalra!
kisMarci Apartman - Magyar